Styrketrening – det er fal’i det… Eller er det det?

Basert på at ryggen røk i fjor høst (https://herdla.com/ned-i-kjellerent) er jeg blitt skeptisk til utagerende aktivitet og har holdt meg i mest mulig rette linjer, forsiktig og med en nagende følelse av at det kan smelle igjen når som helst. Men det betød og at jeg gravde meg litt ned i litteraturen. Det ble noen gode diskusjoner med både fysioterapeut og kiropraktor, og bevegelse skal jo være bra, så hva er fasiten?
I fjor sommer var jeg gjennom mye av det Joe Friel har skrevet og det var nesten skremmende hvor mye styrketrening har å si for, såvel idrettsprestasjon som for generell helse og ikke minst hvilken effekt dette har for folk over 50. (Mer om det i en senere blog) Så styrketrening må nok til –  spørsmålet er hvordan jeg får gjort dette trygt og med mindre risiko for å ødelegge en til sesong?
Men tilbake til min rygg; Styrketreningen var nok ikke det som utløste det denne gang. Jeg har en defekt som ligger der og som plutselig smeller til og da må nødhjelp på plass. Immobilitet, dobling av funksjonell alder og generelt dårlig humør er på plass med et smell og det er kun sære bevegelsesøvelser og «vold” fra autorisert personell som hjelper.
Men alt dette tar tid, skaper utrygghet på hva som kan gjøres, og som en kollega giftig påpekte, gammelmannsknekk når jeg skal hente noe opp fra gulvet.
Så selv om fysioterapeut ga meg et ok opplegg for opptrening måtte jeg søke videre. I en av podcast-episodene til Lance Armstrong ble jeg oppmerksom på Dr. Eric Goodman og Peter Park (Lance sin styrketrener). De har skrevet noen bøker og selv om jeg først ble gjort oppmerksom på deres bok nummer to, var veien kort til bok nummer en «Foundation» og en veldig interessant teori om at man kan forebygge mange rygg-problemer med å styrke kjerne-muskulaturen.
Nei – dette er ikke core trening…
Dette er derimot kjernemuskulaturen som stabiliserer ryggsøylen, nokså små muskler som ligger knyttet rundt denne.
Øvelsene virker til tider som yoga, statiske og ubehagelige øvelser, men etter kun noen ganger var ryggen sterkere, strammere og mer stabil og det merkes at dette tok på uvante steder.
Så – er jeg kurert? Neppe, men det er noe jeg tror på så det skal testes videre og så får det bli vanlig styrketrening igjen til høsten, tror jeg. For jeg er ennå overbevist om at det er lurt, tror jeg…